Okmány kísért küldemény kezelése - PAPÍR ENGEDÉLYEZTETÉS

frissítve 2015.04.30.

Papír alapú engedélyeztetés esetén az eljárás megegyezik a hagyományos eljárással!

1. Az engedélyzetetés a FŐFUVARLEVÉL záradékoltatásával (vámpecsételés) történik az Igazgatóság által, mely FŐFUVARLEVÉLEN minden esetben kötelező feltüntetni a hozzá tartozó összes export vámkezelés MRN számait.
2. Az engedélyt kizárólag a küldemény reptérre történő érkezését követően (Speditőr vagy Kiszolgáló ügynök raktárába) lehet kérelmezni az Igazgatóságon.
3. A FŐFUVARLEVÉLEN és a KKO vámokmányon szereplő súly és darabszám eltérhet, eltérés esetében azonban minden egy SÚLYELTÉRÉSI NYILATKOZATOT kell benyújtani az Igazgatóság felé az export feladás engedélyeztetésekor.
3.1. Ha az export küldemény leadásakor kiderül, hogy eltér az export küldemény darabszáma vagy súlya,  de ez nem jelent mennyiségbeli különbséget, abban az esetben ezt jelezni kell az Igazgatóság felé a megváltozott adattartalmú FŐFUVARLEVÉL (új FŐFUVARLEVÉL kinyomtatásával vagy az eredeti FŐFUVARLEVÉL kézzel történő javításával), SÚLYELTÉRÉSI NYILATKOZAT és az eredeti KKO okmány bemutatásával. Az Igazgatóság eldönti, hogy megszemlézi a küldeményt vagy sem és ennek megfelelően záradékolja az új vagy javított FŐFUVARLEVELET.
4. Az export küldemény okmányait kizárólag záradékolt FŐFUVARLEVÉLLEL veszi át és adja fel a Kiszolgáló ügynök, amennyiben nem elektronikusan lett megkérve az engedély. A záradékolt FŐFUVARLEVÉL darabszámának és súlyának meg kell egyeznie a ténylegesen leadott darabszámmal és súllyal. Ha ebből vagy egyéb adat módosítása miatt változik a FŐFUVARLEVÉL adattartama, abban az esetben az újra nyomtatott vagy javított FŐFUVARLEVELET ismét záradékoltatni kell az Igazgatósággal.
5. A FŐFUVARLEVÉL 2 példányban kerül záradékoltatásra. Egyik példányát, mely az export küldeményt kíséri, le kell adni a Kiszolgáló ügynöknek. A másik példányát a Speditőrnek meg kell őriznie és az Igazgatóság kérésére be kell tudnia mutatni.
6. Speciális HATÓSÁGI ENGEDÉLYYEL/IGAZOLÁSSAL/OKMÁNNYAL rendelkező küldemények (pl: Diplomata küldemény - VÁMMENTESÍTÉSI KÉRELEM, ATA CARNET küldemény, pszichotróp küldemények, fegyver/lőszer, SZÁRMAZÁSI IGAZOLÁS stb.) esetében a jelenlegi eljárás szerint a FŐFUVARLEVÉL és a HATÓSÁGI ENGEDÉLY/IGAZOLÁS/OKMÁNY záradékoltatásával/bemutatásával történik az export küldemény feladásának engedélyeztetése. Ebben az esetben az Igazgatóság a FŐFUVARLEVÉLEN rögzíti a küldemény MRN számát a záradékolással párhuzamosan.
7. Záradékolás (vámpecsételés) céljából leadott vámokmányokon (pl: ATA CARNET, VÁMMENTESÍTÉSI KÉRELEM, KKO, TrKO stb.) minden esetben a Speditőrnek fel kell tüntetnie a hozzá tartozó export küldemény főfuvarlevélszámát. Egyetlen kivétel az ENGEDÉLY, melyen tilos bármit kézzel rögzíteni. 
8. Ha a gyűjtős export küldeményben a küldemény vámszármazási kódja HÁZIFUVARLEVÉL szinten eltér egymástól, abban az esetben az eljárás a következő.
A FŐFUVARLEVÉLEN mindig a legerősebb vámszármazási kódnak kell szerepelnie az SCI mezőben!
Vámszármazási kódok prioritási sorrendben:
  • T1 vagy TD
  • X
  • C
Emellett a FŐFUVARLEVÉL "Handling information" rovatában fel kell tüntetni az adott export gyűjtő küldeményben szereplő különböző vámszármazási kódokat és az adott kódhoz tartozó részküldemény darabszámát és súlyát.
9.  Árutovábbítás NAV 1. sz Repülőtéri Igazgatóságához

Árutovábbítás vámeljárás keretében szállított áruk feladás engedélyezését a gazdálkodók a küldemény vám elé állításával (érkeztetéssel) párhuzamosan, vagy az érkeztetést követően kérhetik. Előbbiek alól kivételt képezhetnek azok a szállítmányok melyeknél e-freight tag gazdálkodó kezelésében lévő küldemény repülőtéri érkeztetésére normál eljárásban kerül sor. Ebben az esetben az áru feladás engedélyezése az azonosítószám (MRN) megadásával már a küldemény repülőtérre történő megérkezése előtt un. „okmány bemutatás szükséges” elektronikus engedéllyel kérhető.  Fontos, hogy amennyiben árutovábbítás vámeljárás során a NAV 1. sz Repülőtéri Igazgatósága normál eljárásban rendeltetési vámhivatali szerepkört tölt be, (a küldeményt nem engedélyezett címzett érkezteti!) az árufeladás engedélyezéshez – érkezési értesítés rögzítéséhez - a továbbítási kísérőokmány és mellékleteinek, a küldemény, valamint egy, az Igazgatóság felügyelete alatt működtetett átmeneti megőrzési raktárengedélyes által kibocsátott, a szóban forgó áru befogadására irányuló nyilatkozat Igazgatóság részére történő bemutatása szükséges! Majd ezt követően az árutovábbítási eljárás lezárására a küldemény betárolása után, az átmeneti megőrzési raktárengedélyes által kibocsátott betárolási/ áruátvételi bizonylat benyújtását követően kerülhet sor.

 

 

 Eljárás a rendeltetési hivatalnál

Árutovábbítás befejezése normál eljárásban

 

A rendeltetési hivatal az átadott árutovábbítási okmányok alapján megállapítja illetékességét az árutovábbítás befejezésére vonatkozóan. A vámhivatal a szállítmány megérkezését követően az ügyfél által benyújtott TrKO alapján IE 006 Megérkezési értesítés üzenetet küld az indító hivatalnak. A kísérő okmányon útközben rögzített szállítás alatt történt, illetőleg rendkívüli eseményeket szintén az érkezési értesítés bejegyzésekor kell a rendszerbe felrögzíteni. Ezt követően a rendeltetési hivatal ellenőrzésének eredményéről IE018 üzenetet küld az indító hivatalnak.

 

 

 

Az engedélyezett címzett eljárása (egyszerűsített eljárás)

 

Az indító hivatal által az NCTS-ben indított árutovábbítások adatai a szállítmánynak az engedélyezett címzett telephelyére történt megérkezése előtt már a rendeltetési hivatal rendelkezésére állnak. Közösségi árutovábbítási eljárás során az engedélyezett címzetti jogosítvánnyal rendelkező gazdálkodó a telephelyére fizikailag megérkezett szállítmány érkeztetését elvégezheti, függetlenül attól, hogy a továbbítási, illetve fuvarokmányokon az engedélyezett telephely címzettként feltüntetésre került-e.

 

A szállítmány megérkezését követően az ügyfél által küldött IE007 Érkezési bejelentés üzenet alapján a rendeltetési hivatal IE006 Megérkezési értesítés üzenetet küld az indító hivatalnak. Ezt követően a rendeltetési hivatal IE043 Kirakodási engedély üzenetet küld az engedélyezett címzettnek. Ez az üzenet tartalmazza az árunyilatkozat adatait is. Az engedélyezett címzett kizárólag ezen üzenet kézhezvételét követően kezdheti meg a szállítóeszköz kirakását. Az engedélyezett címzett saját vizsgálatának eredményét IE044 Kirakodási megjegyzés üzenettel közli a rendeltetési hivatallal.

Amennyiben az árutovábbítási eljárás befejeződött, a rendeltetési hivatal ellenőrzésének eredményéről IE018 üzenetet küld az indító hivatalnak, valamint IE025 árufelszabadítási értesítés üzenetet küld az engedélyezett címzett részére. Fenti kötelezettségből kifolyólag az engedélyezett címzett 5 napon belül köteles a Kirakodási megjegyzések beküldésére. Az engedélyezett címzettnek az engedélyében meghatározott időpontig kell kérnie a megérkeztetett szállítmányok további vámkezeltetését vagy okmányszerűen igazolni az áruk közösségi jellegét.


{jcomments on}

 

 
copyright 2009 (c) CCS Hungary Aircargo Ltd.
H2724 Újlengyel, József Attila utca 12., email: sales()ccs.hu
Figyelem, a weboldal Joomla alapú és sütiket is használ!