Hogyan tudom beállítani a rendszer mentését?

Felhasználóink legteljesebb adatbiztonsága érdekében a rendszert úgy építettük fel, hogy mind maga az alkalmazás, a konfigurációs állományai és az adatbázisai a felhasználónál lévő szerveren, illetve munkaállomáson helyezkednek el. Ebből következően az adatmentésről a felhasználónak kell gondoskodnia olyan rendszerességgel, amennyire számára az adatok fontosak. Hiba esetén csak az utolsó felhasználói kézikönyvben leírtak szerint elvégzett adatmentésből tudjuk visszaállítani a rendszerben tárolt adatokat.

Azon Partnereink esetében, akik számára a CCS Hungary rendszer mellett a hardvert is Cégünk biztosítja,  automatikusan készül egy mentés a rendszer adatbázisáról és konfigurációs állományairól, melyek alapvető fontosságúak a rendszer visszaállítása érdekében. A becsomagolt fájlok automatikusan a "Backup" könyvtárba kerülnek az adott nap dátumával létrehozott könyvtárba.
Az így lementett fájlokat javasoljuk egy pendrive-ra kimenteni, vagy amennyiben a munkaállomás a helyi hálózatban van, abban az esetben a cég helyi mentési szokásainak megfelelően kimenteni a munkaállomásról.

Azon Partnereink számára, akik a saját hardver eszközükön futtatják a CCS Hungary rendszert, kérjük, hogy az adatbázisok és a konfigurációs állományok mentéséről, melyek a rendszer visszaállításához alapvető fontosságúak, az alábbiak szerint feltétlenül gondoskodjanak.
 
A rendszer mentése két módon történhet:
 
1. Rekord szintű mentés:

Parancsfájl leírása a rendszer visszaállításához szükséges állományok mentéséről:
Az adatbázis mentésének elkészítéséhez a gbak.exe fájl lesz a segítségünkre. Általában a "C:\Program Files\Firebird\Firebird_2_0\bin\gbak.exe" útvonalon találjuk.

A következõ kapcsolókkal használjuk:
# B(ACKUP_DATABASE) backup database to file
# G(ARBAGE_COLLECT) inhibit garbage collection
# Adatbázis fájl neve elérési úttal pl.: "c:\Program Files\CCS Hungary\DB\CCS\ccsserver.gdb"
# Backup fájl neve pl.: "f:\ccs.gbk"
# USER Firebird user name pl.: "-USER sysdba"
# PAS(SWORD) Firebird password pl.: "-PAS Ccsaircargo2012"
# V(ERIFY) report each action taken

Ezek alapján a következõképpen néznek ki a parancsaink az APiserver és a CCSServer Gdb, illetve konfigurációs állományok archiválására:
"C:\Program Files\Firebird\Firebird_2_0\bin\gbak.exe" -B -G "e:\CCS Hungary\DB\CCS\ccsserver.gdb" "f:\ccs.gbk" -USER sysdba -PAS Ccsaircargo2012 -V
"C:\Program Files\Firebird\Firebird_2_0\bin\gbak.exe" -B -G "e:\CCS Hungary\DB\API\apiserver.gdb" "f:\api.gbk" -USER sysdba -PAS Ccsaircargo2012 -V
A konfigurációs állományokat (config.dat és usefull.dat) átmásoljuk az adatbázisok backup-ok mellé (ccs.gbk és api.gbk).
COPY /y "C:\Program Files\CCS Hungary\Jupiter\config.dat f:\
COPY /y "C:\Program Files\CCS Hungary\Jupiter\usefull.dat f:\

Helymegtakarítás végett érdemes a gbk és dat fájlokat tömörítve tárolni. Ehhez például a pkzip.exe-t használhatjuk, az előző példához hasonlóan:
pkzip.exe -a -ex f:\db.zip f:\ccs.gbk f:\api.gbk f:\config.dat f:\usefull.dat
Tehát az f:\ meghajtóról az api.gbk és ccs.gbk fájlokat tömöríti a db.zip fájlba.
 
Szeretnénk felhívni szíves figyelmüket, hogy a megadott parancssorok nem minden esetben használhatóak módosítás nélkül, szükséges az aktualizálásuk a helyi paramétereknek megfelelve. Természetesen nagyon szívesen segítünk Önöknek ebben, hogy a mentés valóban megfelelően megtörténjen. Ezen igényüket kérjük jelezzék elérhetőségeink bármelyikén, kollégáink készséggel állnak szíves rendelkezésükre.
 
2. File szintű mentés
 
Ebben az esetben az alábbi fileok illetve mappa másolását kell elvégezni:
 
"C:\Program Files\CCS Hungary\DB\ "  mappa   

"C:\Program Files\CCS Hungary\Jupiter\config.dat"

"C:\Program Files\CCS Hungary\Jupiter\usefull.dat "


Javasoljuk, hogy napi gyakorisággal vagy olyan rendszerességgel, amennyire a felhasználó számára az adatok fontosak készítsék el ezen mentési állományt. Majd ezt követően a megfelelő adatbiztonság érdekében adathordozóra mentve tárolják megfelelve a cég mentési eljárásainak.
 
copyright 2009 (c) CCS Hungary Aircargo Ltd.
H2724 Újlengyel, József Attila utca 12., email: sales()ccs.hu
Figyelem, a weboldal Joomla alapú és sütiket is használ!